donderdag 20 juni 2013

Het P-nest is er!

Op woensdag 19-6-2013 zijn ze geboren!
5 teefjes, 2 grijze en 3 bruine!
 
Pleun heeft het super gedaan en is ondertussen gewend aan haar kinders en heerlijk rustig bezig met de verzorging van haar dochters.
 
Het is dus weer een karolottes meiden nest, een P nest naar Pleun ofwel Pleuns prullekes!


De bevalling:

Op dinsdag 18 juni was Pleun al onrustig en ik dus ook. De nacht van maandag op dinsdag wou ze graag bij me zijn dus ben ik al naast de kist blijven slapen. Dinsdagmiddag bleef Pleun onrustig, wou een hol gaan zoeken buiten. Ze wou achter de containers kruipen of achter in het nog niet gebruikte grote hondenhok... iets wat ze voorheen dus niet graag zou doen doet ze nu dus wel. Duidelijk dus dat de bevalling er aan zit te komen. De nacht van Dinsdag op woensdag heb ik naast de kist geslapen en Pleun bijgestaan in haar onrust. Ze heeft liggen woelen, hijgen, graven, kranten scheuren en nog meer snel hijgen tijdens deze warme nacht. Dit is de voorbereidingsfase die voorafgaat aan de uitdrijvingsfase ofwel de eigenlijke bevalling. Zoals ik a verwacht had deed ze het net als haar moeder Lot, de hele nacht onrustig en dan in de ochtend beginnen met de eigenlijke bevalling!Pleun die in een warme nacht ligt te hijgen en haar lichaam zich voorbereid op het werpen van de pups. Wellicht hielp de koelband haar een beetje het hoofd koel te houden.
Lot houd gedurende de nacht de wacht en tijdens de bevalling ligt ze op een afstandje te kijken. Peun hoeft haar maar aan te kijken en Lot begrijpt dat ze niet te dicht bij de kist gewenst is en respecteerd dat. Geweldig hoe ze dat ondeling heel relaxed regelen!
Woensdagochtend om 10.30 begint Pleun met de eerste echte persweeën en om 10.45 komt een bruin neusje tevoorschijn! Het eerste bruine teefje is geboren. Pleun neemt lekker haar tijd om een beetje bij te komen en haar eerst pup te poetsen en te laten drinken.
 Om  12:40 begon ze weer met persweën en om 13:25 uur kwam de tweede, ook met de kop als eerste nog helemaal in het vlies een grijze van 415 gram.


 


 
Tussendoor even bijkomen en wat water met druivensuiker voor een beetje energie! Want als je zo de hele dag bezig bent dat kost wat kruim!
 
Om 14:45 begon ze weer met persen en om 15:00 uur kwam een grote grijze pup van 435 gram in het vlies in een stuitligging.


Na het schoonpoetsen gaan de pups aan de melkbar. Heel belangrijk dat ze gelijk goed op zoek gaan naar melk en dit stimuleert ook weer de weeën voor de volgende pup door de aanmaak van het hormoon oxytosine in het bloed.

 
Ze neemt haar tijd om even bij te komen en de 3 pups kunnen lekker opdrogen.
 

 
Na de volgende pauze gaat Pleun om 16.15 weer beginnen en om 16.50 komt een klein, 250 gram, dun maar heel actief bruin pupje eruit. Deze kleine heeft al gelijk praatjes. Het vlies en nageboorte kwamen later.
We zijn nog zo bezig met deze pup dat we nog niet de kans hadden om wat foto's te maken voordat de volgene kwam.Om 17.10 begon Pleun weer te persen en tegelijk kwam mijn moeder aan die nog had gehoopt 1 geboorte mee te maken. Ik ga de deur open doen en zie pleun al voor het raam staan. Loop terug en ze staat half in de kist me een grote vruchtblaas half eruit, dus kunnen nog net de pup opvangen voordat die een geboorte had net als een giraffe. Helemaal in het vlies en in een stuit nog een bruine teef die aanzienlijk groter is dan haar voorgangster, 385 gram.
 
Op de echo waren ook 5 pups gezien dus ga er eigenlijk vanuit dat dit dan ook de laatste was. Dit is echter nooit zeker dus we gingen rustig verder met de verzorging van de pups, natte dingen uit de kist en droge handdoeken er in. Pleun kon tegelijk 2 pups drooglikken. Gaandeweg konden we wel aan Pleun haar gedrag merken dat ze wel klaar was. Maar mocht er nog iets gebeuren we laten ze nu toch in het begin geen moment alleen.
 
 Boven nog 2 natte bruine pupjes, onder al verder opgedroogd en druk bezig met drinken!
 Pleun moe maar tevreden met een grijs teefje...
 De 3 bruine meiden...
 
Na deze lange, spannende maar ook magische dag kunnen we gaan genieten van deze kleine prullekes... maar zoals ze zich tegoed doen aan de melk blijven ze niet lang klein!
 
 
 


4 opmerkingen:

  1. Proficiat! Geweldig! Schattig en om op te vreten. Goed gedaan Pleun en prullekes! en natuurlijk vrouwtje en baasje ook.Fijne tijd samen! groetjes Annely

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Proficiat!! Wat een grilpower weer!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gefeliciteerd met deze prachtige vijf dametjes. Nu genieten van de twee grote dames en de prullekes.

    BeantwoordenVerwijderen