dinsdag 13 september 2016

De pupjes van Pleun en Amon zijn er!

Op 9-9-16  op dag 61 van de dracht is Pleun bevallen van haar tweede nestje pups, en papa Amon mag trots zijn.! In totaal 6 pups, allen wolfsgrauw, en heel mooi verdeeld in 3 reuen en 3 teven.

Op donderdag 8-9 werd ze al heel onrustig, veel hijgen draaien en plekjes zoeken om te bevallen. De werpkist moest toch de plek zijn waar het ging gebeuren. Het liefste zou ze het hok buiten hebben gebruikt waar ze normaal nooit in wil liggen maar nu wel een fijn hol vind. Daar kon ik alleen niet zo goed bij dus dat vond ik niet zo'n goed idee.

Het was duidelijk dat de bevalling er aan zit te komen, haar temperatuur was een graad gezakt en rond 17.00 uur op z'n laagste. Dit geeft aan dat de bevalling er aan zit te komen en ik mocht van Pleun ook echt niet weg, ze had steun nodig. Dus samen met Lotje bivakkeren naast de werpkist voor de mentale steun tijdens haar bevalling die ze net als vorig keer met dit lekker hete weer heeft gepland!


Deze voorbereidingsfase, waarin ze haar lichaam aan het voorbereiden was op de bevalling duurde tot vrijdagavond 9-9. Om 18:55 uur kwamen de eerste persweeën.


Deze weeen hebben goed doorgezet en om 19:35 werd de eerste pup geboren.


 We moesten gelijk in actie komen want deze pup had het niet breed. Het vruchtwater was heel vies doordat hij er waarschijnlijk in had gepoept en het was een heel klein pupje. Nadat we met een slijmzuigertje flink wat troep uit z'n keeltje en neusje hadden gehaald kwam er wat meer leven in.
Het is een reutje met een geboortegewicht van 210 gram.


Vlak daarna om 19:55 uur kwam nummer 2 met 1 perswee ter wereld. Nog een kleintje maar deze keer geen problemen met vruchtwater. Weer een reutje, deze weegt 240 gram. Er zit veel leven in en deze gaat gelijk drinken.


Pleun haar weeen zetten snel door en om 20:30 werd de derde pup geboren, deze kostte wat meer moeite en was ook duidelijk een stuk groter. Een grijze teef van 492 gram.
Na deze pup moest ze even op adem komen en nam ze een pauze om voor de pups te zorgen en wat bij te komen. Ook al is het warm in huis, de pups zijn nat en moeten zo snel mogelijk droog zodat ze niet teveel afkoelen.Het inimini pupje wordt goed verzorgd en is levendig genoeg, helaas lukt het hem niet om te drinken. Zijn kleine broertje nr 2 had het wat makkelijker en de energie over om gelijk goed te gaan drinken.


Om 22:00 uur begon Pleun weer weeën te krijgen en om 22:30 is pupje nr 4 geboren, een flinke teef van 498 gram die ook nog eens in een stuitligging er uit kwam rollen. Tijdens de bevalling ging Pleun wel vaak zo liggen dat we niet veel konden zien. Ook de placenta's waren zo opgeruimd voor we iets konden zien. 


Nr 5 was er na een paar keer persen om 23:10, dit ging zo snel daar heb ik geen foto van. Weer een teefje, deze weegt 375 gram. Nr 6 liet nog even op zich wachten. Later in de nacht om 2:00 uur begon Pleun weer met persen, deze was best moeizaam maar om 02:40 kwam er nog een reutje van 425 gram.

De eerste 5 zijn dus op 9-9 geboren en nr 6 op 10-9.

Zodra de pupjes opgedroogd en goed verzorgd zijn door Pleun ging ik gelijk even kijken of alles in orde is... zit alles er aan en op? Geen open gehemeltes en ze hebben allemaal een poepgaatje. (ja dat komt blijkbaar wel eens voor dat ze die missen, best lastig.)
Nat lijken ze zwart maar opgedroogd zie je al goed de kleurtjes... wat nog veel zal gaan veranderen in de loop van de weken.


Nu hebben we ons de hele nacht nog zitten afvragen of er nog een nr 7 zou komen? Op de echo waren er echt 7 gezien en geteld. Pleun had het zwaar gehad met de laatste pup dus een pauze om bij te komen zou niet raar zijn. Dit ging echter toch best lang duren, en ondanks dat ze regelmatig zat te puffen kwam er niet veel.

In de ochtend hebben we met dierenkliniek Sleeuwijk gebeld en die adviseerde om toch langs te komen voor een röntgenfoto om er zeker van te zijn dat ze echt klaar was. Na wat wikken en wegen hebben we dit toch maar gedaan. Ik ga liever niet slepen met moeder en pups na zo'n bevalling maar wil ook niet het risico lopen dat er iets mis is waar we wat aan zouden kunnen doen. Dus Pleun mee en pups in een bak met een kruik op schoot. Pleun was echt super braaf en liet alles over haar heen komen, weinig stress en heeft in een aparte ruimte haar pups nog liggen voeden. Met de foto bleek gelukkig al snel dat er geen pup meer in zat dus geen lastige keuze's en lekker naar huis.

Omdat we daar toch waren even advies gevraagd voor het eerste mini pupje wat nog niet zelfstandig drinkt. Ze vonden hem erg levendig en met de voedingsrichtlijnen mee naar huis om deze pup een start te geven met sondevoeding. Hier was ik thuis ook al mee begonnen omdat ik bang was dat zijn energie anders snel op zou zijn. Met wat geluk kan ons prematuur pupje (misschien wel van de laatste dekking dus 2.5 dag jonger) uitgroeien tot een grote sterke saarloos! Alleen vergt het wat meer TLC van onze kant met om de 2 uur een voeding... maar dat hebben we er graag voor over als hij het dan red, net als Ayla uit het vorig nest van Pleun. Dat was ook zo'n klein vechtertje.


Daar ligt ze dan, ons tevreden lieve zorgzame moedertje. Een paar heftige dagen in een warme temperatuur en van onze kant wat slapeloze nachten. We zijn er helemaal blij mee en gaan een leuke puppytijd tegemoet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten